Welk riet moet je gebruiken om zelf een rieten hoed te maken? In het Victoriaanse tijdperk werd stro, tarwe, rogge en hooi gebruikt voor rieten hoedjes. Gras was goedkoper maar vooral tarwestro werd als superieur beschouwd vanwege de kleur en buigzaamheid. Van het stro van gras kan een fijnere plaat worden gemaakt dan van het stro van tarwe of rogge het grasveld is min of meer broos en niks  heeft dezelfde en mooie kleur van tarwestro. Tarwestro blijkt ook beter dan alle andere soorten riet. Het heeft die fijne, bleke, gouden kleur die geen ander stro heeft; het is veel eenvoudiger, buigzamer dan alle andere rieten. Kortom, dit is allemaal gemaakt van het stro van de zomertarwe. Het doel is om het riet zo klein mogelijk te maken. Het land mag daarom niet te vol zijn maar ook niet te leeg. Bestel een rieten hoedje eenvoudig online. 

Wanneer moet je stro snijden?  

Stro voor handgemaakte strohoeden wordt eerder gesneden dan de traditionele tarweoogst tijd in juli of augustus. Het graan is op dit moment nog niet rijp en kan daarom niet worden gebruikt. Het is geschikt om ongeveer een week nadat de bloei is gevallen te snijden. Als je op dat moment de aar onderzoekt, zul je zien dat het graan zich net begint te vormen, en dat is precies het juiste moment om de tarwe te snijden. 

Hoe vlechten 

Week het riet voordat je gaat vlechten. Als laatste voor het vlechten moet het riet voldoende in warm, zacht water worden geweekt om het buigzaam te maken en te voorkomen dat het gemakkelijk breekt. Een grote bak al goed zijn om stro in te weken als het op het fornuis wordt geplaatst, waar het water niet te heet wordt, en het water moet om de dag worden ververst omdat het een beetje aanstootgevend wordt. Het riet, zoveel als er zijn om één vlecht breedte te maken, worden aan het ene uiteinde vastgemaakt en snel diagonaal over elkaar gevlochten.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *